Mikus Gyula

Virtuális galéria és emlékoldalMikus Gyula 110

2015-10-07

Mikus Gyula festőművész 110. születésnapjának alkalmából kiállítás nyílik a Balatoni Múzeumban október 17.-én délután 3 órakor. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Plakát megtekintése


Kútház avatás Keszthelyen

2012-07-14

Keszthely újjávarázsolt főterén a Kútházban felállításra került "A halas kisfiú" szobor felnagyított változata. A téravató ünnepség keretében este került sor a Kútház avatására. Megnyító beszédet mondott Cséby Géza költő, műfordító.


Megemlékezés Zalaszántón

2012-05-20

A Zalaszántói Gersei Pethő kúriában emlékkiállítás volt Mikus Gyula festőművész alkotásaiból. A megynyító 2012. május 26.-án 18 órakor volt.
Meghívó megtekintése

Forrás: www.zalaszanto.hu

A halas kisfiú Keszthely új főterén

2012-02-10

A Fő tér rehabilitáció miatt több szobor is új helyett kapott a belvárosban. Új elemként jelenik majd meg a Kútház szobra, a ’A kisfiú a hallal’, amelyet Kalmár Katalin szobrászművész a keszthelyi Mikus Gyula gipsz kisplasztikája alapján készített. A Fő tér új eleme a Kútház, amely még nincs teljesen készen. Egyik kulcseleme a Mikus Gyula kisplasztikája alapján készült életnagyságú szobor: 'A kisfiú a hallal' nevet viselő alkotás, melyet Kalmár Katalin készített. A halat tartó kisfiú még elraktározva várja, hogy felkerüljön a mészkőtányérra.


Wagner István: Mikus-emléktárlat az Operaházban

2008-01-21

Miközben Keszthelyen immár egy évtizede állandó jellegű emlékkiállítása van egykori lakóházában, Mikus Gyula egyéni tárlatára csak most kerülhetett sor először a fővárosban. Bár hosszú élete folyamán szobrokat is készített agyagból, kőből vagy fából egyaránt, az olaj mellett pedig a vizes technikákat (akvarell, tempera) is szívesen művelte, az Operaház vörös szalonjában ezúttal csak festményeiből látható válogatás február 10-éig.

Forrás: www.artportal.hu

A Balaton volt az élete

2005-10-16

Mikus Gyula festőművész születésének a 100. évfordulóját ünnepelték október 16-án a családtagok, a barátok, s művészetének tisztelői. Mikus Gábor köszönti a barátokat és a tisztelőket. A megemlékezés a Szent Miklós temetőben kezdődött, ahol Cséby Géza szavait követően koszorúkat, virágokat helyeztek el a Balaton festőjének sírján. Délután a Mikus Galéria várta az érdeklődőket, s a jubileumi tárlat egyedülálló élményt kínált, hiszen számos magántulajdonban, vagy galériák tulajdonában lévő Mikus festményt is megtekinthetnek most a látogatók. Az ünneplőket Mikus Gábor köszöntötte, majd Cséby Géza, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház igazgatója elevenítette fel Mikus Gyula művészi pályafutását. Mikus Gyula 1905-ben született Celldömölkön, ötéves korában szüleivel Tapolcára költöztek. Már kis korában sokat rajzolt, festegetett, s ezt az utat egyengette polgári iskolai rajztanára, Frimmel Gyula. A tanítóképzőt Szegeden végezte, s itt is minden szabadidejét rajzolással, festéssel, mintázással és faragással töltötte. 1927-ben került Zalaszántóra tanítónak, ahol a falusi környezet, a zalai táj szépsége, a munkában megfáradt emberek élete kínált számára ezernyi témát. Mikus Gyula sajátos stílusát önmaga alakította ki, hiszen nem voltak mesterei. Dr. Bodnár Éva művészettörténész így írt munkásságáról: „Mikus Gyula stílusában nem kötődik szorosan senkihez, nem voltak mesterei, maga kísérletezte, alakította, érlelte ki formanyelvét, a kolorisztikus, impresszionisztikus festői megjelenítést. Érzékletes látás, valósághű térértelmezés, a jelenségek plain airben való tolmácsolása, gazdag színvilág, kékek, zöldek, halványlilák harmóniái jellemzik festményeit…” Dr. Czoma László a megnyitón a Mikus Gyulához fűződő kapcsolatáról szólt, felidézve a hosszú beszélgetéseiket. A Helikon Kastélymúzeum igazgatója szólt azokról az évekről, amikor Mikus Gyula nem vállalta fel a szocreál-stílusban elvárt alkotások elkészítését, inkább elfordult a természet, s elsősorban a Balaton felé. „A Balatont festettem télen, nyáron, kora tavasszal, késő ősszel. Amikor úgy tűnik mindent tudok róla, naponta újabb arcát fordítja felém. Kapcsolatom a tóval és környékével megbonthatatlan, már csak magammal elmúló…” írta Mikus Gyula önmagáról az 1980-as évek elején. 1989-ben lett Keszthely város díszpolgára, s tiszteletére születésének 100. évfordulóján a GKMK Pantheonjában a jubileumi tárlat megnyitását követően avatták fel emléktábláját, amely Lénárd Gábor alkotásaként őrzi immár Keszthely nagyjainak sorában Mikus Gyula emlékét.

Forrás: www.zalamedia.hu
< Nyitóoldal