Mikus Gyula festőművész


A halas kisfiú

A Keszthely főterén a kútházban felállításra került a hal csapkodásától megrettenő „ A halas kisfiú „ című szobor, melyet Mikus Gyula még zalaszántói tanító korában 1936-ban 3 éves Ferkó fia ihletésére mintázott.

A kis gipsz szobor mindig műtermének féltve őrzött dísze volt, egyrészt szépsége bája miatt, másrészt a tragikusan 17 évesen elhunyt gyermek emlékére. A 80-as évek elején egy barát közreműködésével a szobor Budapestre került egy régi álom megvalósításának reményében: ”Szeretném egyszer bronzba öntetni” de nem sikerült a kiöntést megvalósítani.

Mikus Gyula halála után kutattuk fel a szobrot, mikor lehetőségünk nyílt a régi álmot megvalósítani és bronzból kiöntetni.

A bronzszobor elkészült 2003 novemberében az egykori Mikus-Galéria fennállásának 5 évfordulóján sikerült a régi gipsz és az újonnan elkészült szobrot is bemutatni. Akkora sikere volt, hogy a megemlékezésen megjelent barátok a szobor felnagyított változatának keszthelyi felállítását kezdeményezték. Itt kell megemlítenem Kenesei Zoltán urat aki létrehozta a „Keszthely Város Köztéri Alkotásaiért Alapítvány” –t , a felnagyított szobor Sétáló utcai felállításának támogatására. 2005 október végén alapítványi koncertre is sor került, hogy bevételével is segítse a tervet.

Sajnos a terv nem vált valóra főleg a műemlékvédelem értetlensége miatt, akik a szobor helyett egy domborművet javasoltak a Kossuth Lajos utca 10-es számú ház falára elhelyezni.

A Fő tér rekonstrukció során került elő újra a szoborállítás lehetősége és valósult is meg. Kalmár Katalin szobrászművész kapta a feladatot a 100 – 105 cm nagyságú alkotás elkészítésére. 2011 év végén érkezett meg a mű Keszthelyre, a kivitelezés ütemének megfelelően június 6-án került végleges helyére.

Kútház és a szoboravatás a Fő tér ünnepélyes átadásával együtt 2012 július 14-én történt meg, ahol Cséby Géza röviden ismertette Mikus Gyula életét és „ A halas kisfiú „ történetét a művész kezeinek megmunkálásától egészen addig, míg Keszthely Város új főterének egyik ékköve lett. Hisz a felállítása óta számos turista és látogató fotózza az alkotást.